Wij zijn het Simeonkwartet

Het Simeonkwartet bestaat sinds 1996 en legt zich toe op de composities van de Nederlandse componist Simeon ten Holt en legt zich toe op het geven van concerten op bijzondere plekken en locaties.

Zo is er jaarlijks een uitvoering van Canto Ostinato in de Buitensociëteit te Zutphen, met een extra dimensie door de belichting van Mark Hengeveld. Het kwartet gaf openluchtconcerten bij kasteel de Wildenborch en aan de rivier de Berkel. Meerdere keren voerde het kwartet Canto Ostinato uit in de Sint Bavo-kerk te Haarlem, en ook waren er Canto-uitvoeringen in het buitenland zoals in Duitsland en Sibiu, Roemenië.

Canto Ostinato van Simeon ten Holt (1923-2012): Canto Ostinato (letterlijk vertaald: aanhoudend gezang) is een compositie over tijd, ruimte en een eeuwigdurende beweging. Simeon ten Holt componeerde het werk in de jaren 1976-1979 voor toetsinstrumenten, bij voorkeur uit te voeren op vier piano’s. De stijl van de compositie is enerzijds traditioneel in het gebruik van akkoorden en de wetten van de harmonieleer, anderzijds is het vernieuwend omdat het begrip tijd een eigen leven gaat leiden, een enorme dynamiek krijgt en uiteindelijk vorm en inhoud bepaalt. De componist zegt zelf over het werk: “Tijd wordt de ruimte waarin het muzikale object gaat zweven.” Canto heeft geen haast. Er kan niet over tijdsduur worden gesproken. Uitvoeringen hebben meer het aspect van een ritueel dan van een concert.

Emile Engel beweegt zich als dirigent, pianodocent en uitvoerend musicus volop in het muziekleven. Zowel in de lichte als de klassieke muziek. Hij dirigeert meerdere koren en is als dirigent en bestuurslid actief betrokken bij Paaspopklassiek dat in Zieuwent o.a. jaarlijks de uitvoering van de Matthäus Passion organiseert. Emile  werkt met orkesten  van naam als Concerto Barocco en het Van Wassenear Consort en een cast van internationale solisten . Emile werkt  bij Pianoschool Zutphen en  is als programmeur  aan  het Beethoven Festival Zutphen verbonden.

Cathelijne Maat studeerde klassiek piano aan het conservatorium te Arnhem en  het ‘Conservatoire Russe’ in Parijs. Cathelijne is actief in de kamermuziek en als liedbegeleider. Met mezzo-sopraan Janneke Schaareman vormt ze duo Ondine en was ze tweemaal te zien in het TV-programma ‘de Tiende van Tijl’. Ze speelt met celliste Mariëtte Freijzer, met wie ze ook op de laatste editie van het Beethoven- festival Zutphen te horen was. Met haar en fluitiste Anastasia Anufrieva vormt ze Trio Mirach. Cathelijne is pianodocente bij Pianoschool Zutphen.C

Esther Scheerder studeerde klassiek piano aan het conservatorium te Enschede bij Fred Oldenburg. Esther heeft twee jaar les gehad van Simeon ten Holt. Samen verzorgden ze avonden, waarbij ten Holt zijn compositie besprak en zij “Natalon in E” vertolkte. Esther heeft als pianodocente een fulltime lespraktijk in Zutphen. Samen met mezzosopraan Enneke Schekman vormt Esther duo Mezzo-Piano.

Jacobus den Herder studeerde aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam. Regelmatig concerteert hij samen met mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, altvioliste Anna den Herder en cellist Wijnand Hulst en hij maakt deel uit van het veelbelovende Jacob Olie Trio. In 2013 werkte hij samen met de bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. Jacobus is veelvuldig actief als arrangeur. Zo bewerkte hij voor ensembles in verschillende bezettingen de Winterreise van Schubert, het Requiem van Fauré, en het Requiem van Willem Jeths op verzoek van de componist zelf.