De Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano :
traditie en innovatie

Eind 19de eeuw werd het succesvolle concept van de moderne kruissnarige vleugelpiano door Steinway & Sons gerealiseerd. Sindsdien wordt dit bouwconcept door alle huidige pianomerken geïmiteerd. Dit leidde tot een standaardisering van de pianobouw en tot een uniformiteit van de pianoklank. Als reactie daarop ontstond in de 2de helft van de 20ste eeuw een doorgedreven zoektocht naar uitvoeringspraktijken met gebruik van historische instrumenten, die de grotere klankdiversiteit en transparantie van weleer terugbrengen.

Met deze beweging mee specialiseerde de Chris Maene Factory zich al snel in het bouwen van klavecimbels en pianofortes, gebaseerd op Chris Maene’s vermaarde en unieke verzameling van meer dan 300 historische instrumenten.

Gaandeweg groeide het verlangen om een eigen moderne concertvleugel te bouwen met andere klankeigenschappen en met als doel een geldig artistiek alternatief te bieden voor de bestaande concertvleugels. Om dit te realiseren greep Chris Maene terug naar het oorspronkelijke basisprincipe van de rechte, parallelle besnaring: hier zijn de bassnaren niet gekruist t.o.v. de andere snaren, maar lopen er evenwijdig mee.

In 2013 gaf Daniel Barenboim Chris Maene de opdracht om de “volmaakte rechtsnarige concertvleugel” te bouwen. Zijn wens was de unieke en karakteristieke klankrijkdom van de historische piano te verzoenen met het volume, de helderheid, de draagkracht en het speelcomfort van de beste moderne vleugelpiano’s.

Chris Maene had dit nieuwe concept reeds langere tijd uitgedacht en kon met deze opdracht zijn ultieme droom waarmaken en een vleugelpiano bouwen waarbij traditie en innovatie samenkomen.

Daniel Barenboim inaugureerde in mei 2015 zijn nieuwe rechtsnarige vleugelpiano met Schubert-recitals in Wenen, Parijs en Londen. Pers, publiek en musici waren zeer lovend over de klank van het unieke instrument.

Sindsdien wordt de Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano overal ter wereld bespeeld door de beste pianisten uit binnen- en buitenland en bouwt de Chris Maene Factory een volledig gamma van rechtsnarige vleugels.

De Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano wordt regelmatig gebruikt voor concerten en opnames door oa. Daniel Barenboim, Pierre-Laurent Aimard, Emanuel Ax, Eric Le Sage, Hannes Minnaar, Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Julien Libeer, Jef Neve en Bram De Looze.

Voor meer info ga naar www.chrismaene.com